Ποιο το ποσοστό των αναπληρωτών εως τώρα ανάμεσα στο εκπαιδευτικό προσωπικό της Ελλάδας; Είναι πάνω από το 1/4 των εκπαιδευτικών! Δείτε γραφήματα

Διαρκώς ακούμε για χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών σχεδόν κάθε μήνα. Περυσι για παράδειγμα γίνανε συνολικά 10 φάσεις πρόσληψης αναπληρωτών μέχρι και τον Φεβρουαριο με αποτέλεσμα να είναι πια ενήμεροι για τη κατάσταση ακόμα και άτομα άσχετα με την Εκπαίδευση. Επίσης είναι γνωστό πως ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα είναι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με έναν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων (που ακόμα και αυτός δεν επαρκεί!). Αναρωτηθήκατε ποτέ, πλέον, εν έτη 2020 (φθινόπωρος) τι ποσοστό επι του εκπαιδευτικού προσωπικού καταλαμβάνουν οι αναπληρωτές; Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζαχαράκη σε δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό, μεταξύ άλλων, επισήμανε, ότι «τον Φεβρουάριο στην περσινή σχολικά χρονιά φτάσαμε τους 42.000 αναπληρωτές χωρίς να έχουμε διορίσει ενώ φέτος έχουμε διορίσει 4.500 εκπαιδευτικούς στην ειδική αγωγή» με τους αναπληρωτές που έχουν προσληφθεί φέτος να ξεπερνούν τους 49.000 (μάλλον υπολογίζει και τους τριμηνίτες, ψυχολόγους κ.α. μέσα)! Μιλάμε δηλαδή για 27% των εργαζομέων στη Δημόσια Εκπαίδευση!

Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά γραφήματα με το ποσοστό των αναπληρωτών που υπηρετούν στην Εκπαίδευση και τους απόλυτους αριθμούς μονίμων-αναπληρωτών.
Στο 27% του συνόλου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην Εκπαίδευση της χώρας αντιστοιχούν οι αναπληρωτές.

Συγκεκριμένα, σε απόλυτους οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ανέρχονται σε 49.214 άτομα, ενώ οι μόνιμοι σε 130.515.

Τους παρακάτω πίνακες με τα γραφήματα επιμελήθηκε ο Πάνος Ντούλας, καθηγητής αγγλικών, στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Κορίνθου. Δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα alfavita.gr, μπράβο του για την προσπάθεια να πούμε εδώ!

Υπενθυμίζεται ότι Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκαν και 2.380 προσλήψεις αναπληρωτών με τρίμηνες συμβάσεις προς κάλυψη των κενών λόγω πανδημίας, όσων λείπουν από τα σχολεία με ειδική άδεια απουσία καθώς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (αν και η σχετική εγκύκλιος αυστηροποιήθηκε πρόσφατα με αποτέλεσμα να λιγοστέψουν οι δικαιούχοι). Επιπλέον σύντομα έρχονται – για πρώτη φορά σε μαζικό βαθμό στην Ελληνική Εκπαίδευση, είναι μία αρχή θετική – προσλήψεις 2.800 (αναπληρωτών) σχολικών ψυχολόγων. Ακόμα και εκεί βέβαια απαιτούνται αρκετοί παραπάνω κανονικά για να υπήρχε σε σχεδόν κάθε σχολείο από ένας καθώς με αυτό το αριθμό ο καθένας θα αναλάβει μία συγκεκριμένη ομάδα σχολείων και άρα πιθανόν να περνάει για μία ή δύο μέρες (στη καλύτερη των περιπτώσεων) από το κάθε σχολείο άνα εβδομάδα.

Και σε περίπτωση που θεωρήσει κανένας πως με τους 10.500 μόνιμους διορισμούς που έρχονται για τη Γενική Εκπαίδευση, ας υπενθυμίσουμε πως αυτοί υπολογίστηκαν με βάση οργανικά κενά του 2019 και πως αυτά αυξάνονται διαρκώς καθώς κάθε χρόνο αποχωρούν εκπαιδευτικοί προς σύνταξη. Θα απαιτηθούν ακόμα περισσότεροι αναπληρωτές ήδη στα επόμενα δύο έτη, πιθανόν το 2022 να υπάρχουν…60.000 αναπληρωτές (απλή μαντεψιά, μπορεί και παραπάνω). Μόνον στον κλάδο των δασκάλων (ΠΕ70) μέχρι το 2026 θα αποχωρήσουν συνολικά 12.367 άτομα! Αν συνυπολογίσουμε και τις άλλες ειδικότητες, μιλάμε για τεράστιους αριθμούς. Παρακάτω και το σχετικό infographic του ΠΑΣΑΔ που είχε δημοσιευτεί και σε παλαιότερο άρθρο της σελίδας

Σχολιάστε