Μισθός Ιουνίου 2023 (Πρωτοβάθμια), επίδομα ανεργίας και πώς υπολογίζεται η αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας

Ο μήνας Ιούλιος είναι και ο τελευταίος κατά τον οποίο οι αναπληρωτές λαμβάνουν χρηματικά ποσά από το Υπουργείο Παιδείας. Μετά είτε λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ είτε ετεροαπασχολούνται… Στις 7 Ιουλίου 2023 θα πιστωθεί ο μισθός Ιουνίου (μειωμένους όμως για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας λόγω λήξης σύμβασης 21 Ιουνίου) ενώ 26 Ιουλίου θα πιστωθεί και το επίδομα μη ληφθείσας άδειας.

Καθαρός Μισθός Ιουνίου 2023 (Πρωτοβάθμια)

ΜΚ1: 634 ευρώ

ΜΚ2: 662 ευρώ

ΜΚ3: 690 ευρώ

ΜΚ4: 716 ευρώ

ΜΚ5: 744 ευρώ

ΜΚ6: 771 ευρώ

ΜΚ7: 799 ευρώ

Τα παραπάνω ποσά (που μπορεί να έχουν μια πολύ μικρή απόκλιση) αφορούν τους υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ. Στην κατηγορία ΔΕ όπου ανήκουν οι ΕΒΠ στο ΜΚ1 πρέπει να είναι περίπου 516 ευρώ και στο ΜΚ2 548 ευρώ. Τα ποσά υπολογίστηκαν πολλαπλασιάζοντας το καθαρό ημερομίσθιο επί 21 ημέρες. Στη Δευτεροβάθμια είναι πλήρης ο μισθός καθώς εργάζονται μέχρι 30/6.

Πίνακας νέων μισθών αναπληρωτών (καθαρά ποσά) από 1η Ιανουαρίου 2023

Αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας αναπληρωτών εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ

Εφόσον λήξει η σύμβαση εργασίας ενός αναπληρωτή με κάποιον τρόπο, ο οποίος προσέρχονταν πάντα στο σχολείο και δεν έχει κάνει χρήση των κανονικών αδειών που δικαιούταν τότε θα λάβει 2 ημερομίσθια για κάθε μήνα απασχόλησης του. Το τελικό ύψος του επιδόματος εξαρτάται από το Μισθολογικό Κλιμάκιο προφανώς του καθένα, τη διάρκεια απασχόλησης του καθώς και τις μέρες κανονικής αδείας τις οποίες ίσως χρησιμοποίησε. Αν δεν χρησιμοποίησε άδεια, ο αναπληρωτής δικαιούται ολόκληρο το χρηματικό ποσό, ειδάλλως χάνει ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα άδειας που έλαβε.

Προς τέλη Ιουλίου πιστώνεται στους τραπεζικούς λογιαριασμούς. Φέτος (2023) θα είναι μάλλον 24 Ιουλίου.

Πώς υπολογίζεται όμως;

Μικτός μισθός διά 30 μέρες = ημερομίσθιο επί 2 = επίδομα ανά μήνα

Έπειτα πολλαπλασιάζετε τους μήνες που δουλέψατε ως αναπληρωτές και αφαιρείτε το φόρο που ανέρχεται σε 21%.

Π.χ. για έναν αναπληρωτή Α Φάσης (για λόγους ευκολίας, ας πούμε με λήξη π.χ. 30/6) και ΜΚ1 (= 1092 ευρώ μικτά) το μικτό ημερομίσθιο ανέρχεται σε 36,4 ευρώ. Τον μήνα 72,8 ευρώ. Επί 10 μήνες προκύπτει ένα επίδομα ύψους 728 ευρώ. Ύστερα θα έπρεπε να αφαιρεθεί ο φόρος για να βρούμε το καθαρό πληρωτέο ποσό. Για να δείτε το καθαρό ποσό απλά κάντε: (μικτό ποσό αποζημίωσης x 79 ) / 100

Εναλλακτικά μπορείτε να το πάτε και βάσει του καθαρού μισθού για πιο γρήγορα. Ας πούμε ένας αναπληρωτής με ΜΚ1 παίρνει πλέον 906,70 ευρώ οπότε δια 30 βγαίνει 30,2 ευρώ το καθαρό ημερομίσθιο. Άρα 60,4 ευρώ το μήνα. Έπειτα κάνετε και τις υπόλοιπες πράξεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πέρυσι όμως, το 2022, είχαμε κάποιες αλλαγές. Συγκεκριμένα στους αναπληρωτές Τακτικού Προϋπολογισμού με τον μισθό Ιουνίου μπήκε και το επίδομα μη ληφθείσας άδειας ταυτόχρονα. Όσοι ανήκαν στο ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ, το έλαβαν, ως συνήθως, τέλη Ιουλίου. Μάλιστα εκείνοι το έλαβαν δίχως να έχει φορολογηθεί με αποτέλεσμα μεγαλύτερα ποσά από τον παραπάνω τρόπο υπολογισμού. Στους Αναπληρωτές Τακτικού όμως φορολογήθηκε. Θα δούμε φέτος αρχές Ιουλίου πώς θα κινηθούν πάλι σε αυτό το θέμα, είναι επίφοβο να συμβεί ξανά η αδικία…

Τι ισχύει στην περίπτωση αναπληρωτή που διορίστηκε (νεοδιόριστοι) την ίδια χρονιά

Σύμφωνα με παλιότερη απάντηση του Γενικού λογιστηρίου του Κράτους σε περιπτώσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπηρετήσαν ως αναπληρωτές και στη συνέχεια μονιμοποιήθηκαν, πραγματοποιείται μετατροπή της σχέσης εργασίας και όχι λύση της σχέσης εργασίας, ως εκ τούτου δε δικαιούνται αποζημίωση μη ληφθείσης άδειας.

Επίδομα ανεργίας

Τέλος, οι αναπληρωτές, εφόσον έχουν τα απαραίτητα ένσημα (δεν μετράνε των τελευταίων δύο μηνών), παίρνουν και επίδομα ανεργίας το οποίο ανέρχεται πλέον στα 479 ευρώ μετά τη νέα φετινή αύξηση του κατώτατου μισθού. Υπάρχει μια προσαύξηση 10% για κάθε τέκνο που τυχόν υπάρχει. Το επίδομα ξεκινά να μετράει 7 ημέρες μετά την απόλυση, ασχέτως εαν υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση κατευθείαν.

Έκδοση Δελτίου Ανεργίας και Υποβολή Αίτησης επιδόματος ανεργίας στη ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ – Χρήσιμες πληροφορίες για αναπληρωτές

Σχολιάστε