Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων (!) ξεσπά σε ρατσιστικό παραλήρημα κατά Αντετοκούνμπο και απομακρύνεται από την Υπουργό – Ποιες δηλώσεις των αδερφών ήταν η αιτία (+ Εικόνες)

Το πρόσωπο της ημέρας είναι – πέραν του Ερντογάν που σήμερα προσευχήθηκε γονατιστός για πρώτη φορά μέσα στο ναό της Αγίας Σοφίας που πλέον αποτελεί ισλαμικό τζαμί (η μέρα καθόλου τυχαία επίσης, καθώς 24 Ιουλίου ήταν που υποφράφηκε και η Συνθήκη της Λωζάννης την οποία η Τουρκία δεν επιθυμεί πια), όσο απ έξω φώναζαν οι πιστοί συνθήματα κατά της Ελλάδας – ένα άτομο εντός συνόρων που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και υπουργική παρέμβαση. Δεν είναι άλλος παρά ο Κ. Καλέμης, Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων που ξέσπασε σε απαράδεκτους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς κατά του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά από μία συνέντευξη του σε αμερικανικό Μέσο.

Ο Κ. Καλέμης είναι φερόμενο στέλεχος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο υποτιθέμενος καθηγητής του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος για την εκπαίδευση προσφύγων (στη Μαλακάσα) Κωνσταντίνος Καλέμης αποκάλεσε δημοσίως «μαϊμού» τoν Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ως «φερόμενο υποτιθέμενο στέλεχος» αναφέρεται εδώ στη Daskalopedia διότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών έβγαλε εκτάκτως μία λιτή ανακοίνωση λέγοντας πως ΔΕΝ είναι Καθηγητής στο ΕΚΠΑ. Για του λόγου του αληθές:

Αφορμή στάθηκε μία πρόσφατη συνέντευξη του Γιάννη Αντετοκούνμπο, στην οποία μεταξύ άλλων σχολίαζε: «Η Ελλάδα είναι μία χώρα λευκών, είναι δύσκολο για τους ανθρώπους με το δικό μου χρώμα».

«Τι ακριβώς είπαμε ότι κάνει η μαϊμού αυτή», έγραψε στο Twitter, κάτω από την ανάρτηση της είδησης από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα. «Α ναι, παίζει μπάσκετ. Αδιάφορο έως άσχετο. Ας μάθει ποιοι τίμησαν με το άθλημα αυτό μια Ελλάδα. Ο αχάριστος». Η ανάρτηση του:

Μετά τις αντιδράσεις βλέπουμε πως έσβησε τον λογαριασμό του:

Ο λόγος προφανής καθώς ήδη είχαν αρχίσει διάφοροι να περνάνε από κόσκινο και παλαιότερες αναρτήσεις του. Τον τελευταίο καιρό είχε προβεί στο Twitter σε ρατσιστικά σχόλια κατά αλλοδαπών, ομοφυλοφιλων και άλλες μειονότητες ενώ μάλιστα έβριζε και τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι παράδοξο καθώς διορίστηκε στη θέση που τώρα πια έχασε, το 2017 επι ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή (κάτι που δεν παρέλειψε να αναφέρει και η Υπουργός Παιδείας). Εκείνη την εποχή όμως έκρυβε τον πραγματικό εαυτό του καθώς γνώριζε προφανώς πως θα απολύονταν.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως διέταξε άμεση έρευνα, προσθέτοντας πως περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας και μόλις το υπουργείο Παιδείας έχει πλήρη ενημέρωση θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις όπως και έγινε καθώς τον απομάκρυνε από τη θέση του. Το θέμα έθεσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Νίκος Φίλης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης ζητώντας την άμεση απομάκρυνση του κ. Καλέμη και την ομόφωνη καταδίκη των κομμάτων για τους απαράδεκτους ρατσιστικούς του χαρακτηρισμούς εναντίον του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η Υπουργός Παιδείας πάντως έδρασε άμεσα και έκανε και την εξής ανάρτηση στα social media:

Εν τω μεταξύ βγαίνει στην επιφάνεια και το γεγονός ότι ο Κ. Καλέμης αναφέρει ψεύτικα πράγματα στο αναρτημένο βιογραφικό καθώς πέραν της μη σύνδεσης του με το ΕΚΠΑ όπως είπαμε στην αρχή, λέει και δηλώνει πως είναι στέλεχος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, ενώ στο προφίλ του Linkedin (και στο academia) δηλώνει σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας στον τομέα της Εκπαίδευσης Προσφύγων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βγει ο Πρόεδρος και να απαντήσει πως δεν έχει καμία σχέση:

Ποιες δηλώσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο στάθηκαν αφορμή για το ρατσιστικό ξέσπασμα του – Tι θετικά ανέφερε μεταξύ άλλων και ο αδερφός του για την Ελλάδα

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο φιλοξενήθηκε στο «Bleacher Report» το οποίο δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ. Ο «Greek Freak» μιλά για τα παιδικά του χρόνια, την φτώχεια, τον ρατσισμό που γνώρισε στην Ελλάδα. Στο μεταξύ να πούμε εδώ πως παρά τα πολλά αρνητικά σχόλια που ακούγονται αλλά και που βλέπουμε στα ελληνικά social media, ο Ελληνονιγηριανός παίκτης μαζί με τον αδερφό του δεν μίλησε στην ουσία άσχημα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ίσα ίσα αναγνώρισαν πως υπήρχαν άτομα που τους βοηθήσανε(μη ξεχνάμε πως ένας τοπικός Έλληνας προπονητής τους ανακάλυψε και τους έβαλε να παιξουν για τοπική ομάδα στην Αθήνα) και ότι θεωρούσαν την Ελληνική Εκπαίδευση και Περίθαλψη καθώς και την κουλτούρα μας, πολύτιμα. Απλώς διαμαρτυρήθηκαν που το κράτος δεν τους έδινε ταυτότητα (άλλωστε υπηκοότητα απέκτησε άμεσα μόνον χάρη σε παρέμβαση του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το 2013 για να μη εκτεθεί η χώρα στους Αμερικάνους ενώ τονίζουμε εδώ πως τότε δεν είχε ψηφιστεί ακόμα ο Νόμος που διευκόλυνε κατα πολύ τη χορήγηση ταυτότητας στα παιδιά των μεταναστών, αυτό έγινε χρόνια αργότερα με την επόμενη κυβέρνηση) με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας μόνιμος φόβος απέλασης και πως ως μαύροι έχουν δυσκολίες όπως και στα πιο πολλά κράτη. Μία δήλωση προφανώς όχι τυχαία, καθώς το είπε επίτηδες λόγω των γεγονότων/αναταραχών στις ΗΠΑ σχετικά με τις δολοφονίες και διακρίσεις εις βάρος των μαύρων.

Αναλυτικότερα στο promo βίντεο αναφέρει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο:
«Η πρώτη φορά που είδα μαύρο άνδρα να οδηγεί αυτοκίνητο, ήταν στις ΗΠΑ. Ήμουν σοκαρισμένος, αναρωτιόμουν τι συμβαίνει εδώ. Με έκανε να αναρωτιέμαι αν η χώρα μου δίνει αρκετές ευκαιρίες σε όσους δεν είναι από εκεί, άρχισα να το σκέφτομαι αυτό.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα λευκών, μπορεί να γίνει δύσκολη η ζωή κάποιου με το χρώμα του δικού μου δέρματος. Πηγαίνεις σε πολλές γειτονιές και αντιμετωπίζεις αρκετή αρνητικότητα, ρατσισμό.

Οι γονείς μου έκαναν τρομερή δουλειά, πάλευαν για εμάς σε καθημερινή βάση. Μας παρείχαν όσα χρειαζόμασταν σαν οικογένεια ακόμη κι αν έπρεπε να πουλήσουν πράγματα στους δρόμους. Η φτώχεια μπορεί να σε ωθήσει στα όριά σου. Δεν είναι διασκεδαστικά, όμως στο τέλος της ημέρας πρέπει να το αποδεχθείς και αυτό κάναμε ως οικογένεια. Είχαμε ο ένας τον άλλο, κάναμε αυτό που έπρεπε.

Οι γονείς μου ήταν παράνομοι, δεν μπορούσαμε να βγάλουμε ένα διαβατήριο ή μια ελληνική ταυτότητα. Όταν είσαι παράνομος στην Ελλάδα, ξέρεις ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να απελαθείς. Ό,τι κι αν έκαναν οι γονείς μου, το έκαναν πολύ προσεκτικά. Όταν είσαι παράνομος, δεν θέλεις να περπατάς στον δρόμο η Αστυνομία μπορεί να σε σταματήσει και να σε στείλει πίσω στη χώρα σου, μπορεί να μην ξαναδείς ποτέ τα παιδιά σου. Αν γύριζα από το σχολείο και δεν έβρισκα τη μητέρα μου, το μυαλό μου έτρεχε. Σκεφτόμουν που βρισκόταν, αναρωτιόμουν αν ήταν καλά εκείνη και ο πατέρας μου.
Πολλές φορές σκέφτηκα ότι θα απελαθούν οι γονείς μου, ευτυχώς αυτή η μέρα δεν ήρθε ποτέ.

Σαν οικογένεια βάλαμε τους εαυτούς μας γύρω από ανθρώπους θετικούς, όπως ο ιδιοκτήτης ενός καφέ, ο κύριος Γιάννης. Ήταν δύσκολο και πάντα θα είναι δύσκολο να είσαι μαύρος σε μια χώρα λευκών, έρχονται στιγμές που αισθάνεσαι ότι δεν είσαι αυτός που πραγματικά είσαι. Εγώ γεννήθηκα στην Ελλάδα, δεν έχω πάει ποτέ στη Νιγηρία, πήγα σε ελληνικό σχολείο με τους φίλους μου, η Ελλάδα είναι όσα γνωρίζω. Δεν βγήκα ποτέ από εκείνη μέχρι τα 18 μου».

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο από την πλευρά του, είπε πως:
«Ήταν δύσκολα, οι γονείς μου ήρθαν από τη Νιγηρία στην Ελλάδα και γνωρίστηκαν στη διαδρομή. Είναι τρελό, δεν μπορείς να εργαστείς όταν είσαι μετανάστης όμως ο πατέρας μου ήθελε να ζήσει εδώ γιατί έλεγε πως η ελληνική κουλτούρα και το εκπαιδευτικό σύστημα θα είναι σπουδαία για εμάς. Γύριζα τους δρόμους για να πουλήσω πράγματα, μαζί με τα αδέλφια μου. Σαν παιδιά καταλάβαμε τη σημασία της εργασίας και πόσο σημαντικό είναι να δουλέψεις για να παρέχεις τα σημαντικά στην οικογένειά σου, τη μητέρα σου και τον πατέρα σου. Πάντα προσπαθούσα να βρω τους γονείς μου με κάποιον τρόπο, διότι δεν είχαμε τηλέφωνο. Αν γινόταν κάτι, αν τους συλλάμβαναν, δεν θα γνωρίζαμε που να τους αναζητήσουμε. Δεν θα ξέραμε ποιον να πάρουμε και που να πάμε».

Βρήκε την ευκαιρία να ξεπάσει και ο Κ. Βελόπουλος με αφορμή το περιστατικό

Με αφορμή την συνέντευξη του Γιάννη Αντετοκούμπο, όπου σημείωνε ότι η Ελλάδα είναι χώρα λευκών και συνεπώς είναι δύσκολη η ζωή κάποιου με το δικό του χρώμα, ο Κυριάκος Βελόπουλος βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Ελληνα άσο του μπάσκετ. Και να διατυπώσει το γνωστό «επιχείρημα” ότι Ελληνας γενιέσαι αλλά δεν γίνεσαι. Απόδειξη, έγραψε ο Κυριάκος Βελόπουλος, η περίπτωση Αντετοκούμπο. Συγκεκριμένα η ανάρτησή του:

„EΙΠΑΜΕ:ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΙΕΣΑΙ, ΦΙΛΛΕΛΗΝΑΣ(ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΙΣΕΛΛΗΝΕΣ ΜΚΟ ΚΛΠ)ΓΙΝΕΣΑΙ ΑΛΛΆ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΊ!ΑΠΟΔΕΙΞΗ; Αντετοκούνμπο:Η Ελλάδα είναι χώρα λευκών, δύσκολη η ζωή κάποιου με το χρώμα του δικού μου δέρματος“

ΥΓ: Σωστή η απομάκρυνση του και μάλιστα άμεσα κατόπιν εντολής Υπουργού και ελπιδοφόρα η γρήγορη ανταπόκριση της Βουλής αλλά θεωρητικά δύναται να διωχθεί και ποινικά βάσει του Αντιρατσιστικού Νόμου που είναι σε ισχύ από το 2014. Ίσως με αυτεπάγγελτη παρέμβαση αρμόδιου Εισαγγελέα ώστε να καταστεί σαφές μήνυμα ότι υπάρχουν επιπτώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις. Απ ότι φαίνεται μάλιστα το ζητάνε ήδη βουλευτές και σε κόμματα της Βουλής αφού π.χ. ήδη το ΚΙΝΑΛ ζήτησε κάτι σχετικό.

Πηγές: jodi.graphics , lifo.gr , alfavita.gr , protothema.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s